Svar på fråga: kompisen som gjort slut och fått för mycket självförtroende

Fråga: Hej Alicia! Jag tycker att du är väldigt bra på att formulera dig och undrar därför om du kanske har ett bra svar på hur jag ska göra med ett problem jag har. Min bästa tjejkompis gjorde precis slut med sin kille, och enda sen dess har hon ”gått loco”. Det känns som att hon försöker överbevisa honom hela tiden i allt hon gör, som att hon knappt gör något för sin egen skull. Hon lägger t.ex upp bilder på sin mystory hela tiden i hopp om att endast han ska se att hon gått vidare. Jag börjar själv bli ganska irriterad på det, men vet inte vad jag ska säga eller göra som bästa kompis för att ta ner henne på jorden utan att vi ska börja bråka. Jag vill det bara för hennes eget bästa. Hennes omedvetna behöver det. Har du några förslag på vad jag ska göra?

Åh! Allt det du skriver känner jag igen i typ alla kompisar jag har som gjort slut, mer eller mindre – till och med just nu. Även jag i mig själv känner igen det från när jag var yngre och gjorde slut med de första pojkvännerna jag hade. Det handlade för mig om att jag hade varit ”fast” i en relation för länge (vilket då var omkring ett halvår) och ville gå på hemmafester för att komma ikapp kompisarna som var singlar och alltid hade kul. Jag ville vara fri (vilket nu när jag skriver det låter så töntigt eftersom jag bara var typ 14? Hahaha). Då fick jag nog en hel del självförtroende eftersom man, av någon anledning, alltid känner sig som mest poppis när man gjort slut med någon? Jag vet inte om det kanske handlar om att man ”äntligen” är tillbaka på marknaden och av den anledning är lite kul igen i andras ögon. En, inte längre så omöjlig, target.

Mitt senaste breakup var det däremot inte samma sak. Förmodligen för att jag varit med om det några gånger nu och har växt ifrån just det. För mig handlade det mycket om att ta igen tappad tid med kompisar som jag varit tvungen att prioritera efter pojkvän (ex’et), jobb och skola. Jag ville ha kul hela tiden vilket efter en månad slutade upp med att jag kollapsade, faktiskt. Jag hade sovit och ätit för dåligt för att jag tyckte varje sekund jag inte gjorde något var tappad tid. Däremot hörde jag då från bekanta att den andra sidan av breakup’et hade tagit över den delen med så kallat övermod och för bra självförtroende, vilket kändes rätt bra för mig ändå eftersom det bara betydde att jag har växt i mig själv.

Vidare till din bästa kompis, ha lite tålamod tror jag. Hon kommer snart förstå själv att det hon håller på med inte är sunt för henne, men låt henne leka av sig lite nu och försök förstå hennes situation. Antingen är det som jag kände nu senast, eller så är det att hon försöker dränka sin sorg i att göra allt kul och försöka att inte vara själv. Att ha killar omkring sig att prata med hela tiden för att glömma sitt ex. Det är ju också ett sorgarbete. Alla har vi olika sådana. Du är ändå hennes bästa kompis, så försök bara ha tålamod. Efter en månad kan jag faktiskt garantera dig om att det kommer ha lugnat ner sig.

Förmodligen letar hon också förståelse i sig själv, vem hon är utan sitt ex. Vem hon vill vara i blandningen med vem hon redan är. Innerst inne vet hon redan att det hon håller på med inte är sunt för henne själv, men kanske behöver hon komma på det själv utan någon annans hjälp. Hur hade du velat att hon hjälpte dig i den situationen om det var du och din kille som precis hade gjort slut? Du hade nog velat att hon fanns där för dig hela tiden, oavsett om du ville prata om det eller inte. Var det en bästa kompis är helt enkelt och vänta ut stormen bara. Hoppas att du fick svar på din fråga. Kramis ♡

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *