Q&A: Hur är det att ha ADHD – för mig?

Din ADHD verkar gå väldigt upp och ner, är det så?
Ja, definitivt. Vissa perioder klarar jag mig finnemang och skolan går toppen, andra perioder är det extra svårt. Dock tar jag inte detta som en del av min ADHD utan snarare bara att livet har sina toppar och sina dalar – för alla människor. ADHD’n handlar ju mer om att jag alltid har svårt att fokusera, inte då och då.

Vad är speciellt för din ADHD?
Jag har svårt att placera mitt fokus på rätt saker. När jag ska skriva ett prov behöver jag fokusera på provet men då händer det ofta att jag tänker på helt fel saker. Nu var det längesen och för att jag är bekväm i min skola, men säg högskoleprovet, där finns det en stor chans att jag får panikångest för att det är så tyst, jag måste sitta kvar tills tiden är slut och så vidare.

När är det som svårast att ha ADHD?
För mig är det i sammanhang där det krävs att man presterar. Det blir oftast svårare då för mig för att folk tittar eller förväntar sig något av mig. Sociala sammanhang kan därför vara jobbigast men också lättast eftersom det ibland inte krävs något över huvud taget av mig. Det är exempelvis lättare i skolan än på ett jobb eftersom du egentligen inte har någon att prestera för förutom dig själv, på ett jobb måste du hela tiden visa din bästa sida.

Hur mycket på en skala 0-10 anser du att din ADHD påverkar dig dagligen just nu?
Precis just nu är den nog som allra värst och ligger på en 7:a. Det kan hända att den går över det vid enstaka tillfällen men just nu har den tagit över min vardag mer än den gjort på länge vilket är supertråkigt, men inte oväntat. Jag har lärt mig vid det här laget att det kommer och går så jag väntar bara ut det och försöker leva precis som jag brukar! Längtar dit och drömmer om när det kommer kännas lättare igen, för oftast blir det verkligen lättare på somrarna, som att man går in i en vinter-depression hahaha. Inte för att jag är deprimerad, men ni vet ju beroende våra svenska kroppar är av sol och ljus.

Vad gör din ADHD lättare?
Klara och tydliga instruktioner, tålamod och glada attityder. Utan tvekan.

Är ADHD ärftligt?
Ja! Jag har hört att det tydligen finns en fysisk skada i hjärnan vad gäller nervtrådar eller vad det nu var på personer som har ADHD, så då ligger det ju i generna. Jag kanske uttrycker mig helt fel, men jag menar i alla fall att man har sett i hjärnan att ADHD finns där och inte att det bara är psykiskt. Vet inte om jag låter jättedum nu haha, men som svar på frågan: ja det är det.

Kan ADHD försvinna med ålder?
Man säger det, men det handlar nog mer om att man vänjer sig vid sina problem och lär sig hantera dem.

Vilken är din absolut bästa egenskap som är kopplad till din ADHD?
Min kreativa sida, helt klart. Jag har så otroligt mycket idéer och vill hitta på nya saker hela tiden. Anser att det inte behöver vara så komplicerat ofta utan man kan göra roliga saker av minsta lilla, och där är jag bra på att komma på de sakerna! Samt att, det jag är bra på – det är jag riktigt bra på! Passionerad med andra ord.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *