De 2 vita, gamla, rasisterna på Siba

Hej på er! Jag har reflekterat över en sak som hände på Siba när jag var där i veckan och skulle köpa Nespresso-maskin till min kommande lägenhet men har helt glömt och berätta vad som väl hände där på plats. Jag ska försöka att skriva det på ett så bra sätt som möjligt som inte trycker ner någon på något sätt, men det som hände var rasistiskt och det enda jag kan säga är att jag var emot händelsen.

Jag stod i kön som var sjukt lång. Det var utförsäljning för att butiken skulle stänga så allt skulle bort – ni fattar hetsen. Kön var nog med mitt dåliga ögonmått 50 meter i alla fall så jag fattar inte att jag orkade stå i den kön själv ens. När jag däremot närmar mig kassan så är det kanske 5 meter kvar. Vid det här laget kommer en man och går förbi hela kön. De flesta reagerar och det märks att kvinnan i kassan säger till honom på skarpen i form av ”missade du att det fanns ett kösystem här?”.

I samband med detta vänder sig en vit man (det är väsentligt för storyn), eller snarare gubbe, bak till mig och till den andra vita gubben bakom mig och säger ”det där är så typiskt av en invandrare att göra, en svensk skulle aldrig göra så”, varpå den gubben bakom mig svarar ”nej verkligen inte, i Sverige är vi väluppfostrade med kösystem. Typiskt invandrare”. Allt detta sägs helt oprovocerat och inte en gnutta har de försökt säga det tyst så att ingen riktigt hör. De säger det helt öppet och trycker ner ”invandrare” rakt framför mitt ansikte och alla andra som var där. De flesta på platsen hade ursprung så att säga så var så konstigt i sig, det var inte så att det bara var svenskar som stod i den kön, snarare tvärtom?!

Jag blev så förvånad av kommentarerna att jag inte kunde röra mig. Jag stod där med min kaffemaskin i armarna och bara stirrade. Båda männen ignorerade detta och jag han inte reagera förrän jag kom ut till bilen vad som egentligen hade hänt. Hade jag varit mer snabbtänkt så hade jag sagt till, och väl i bilen var det det enda jag ville, men jag var så förvånad över att någon ens säger så?

På ett sätt blev jag dock glad när jag hade avreagerat mig på mig själv om att jag inte skällde ut dem. Tänk hur de inte reagerar men jag själv gör det. Jag är säkert 40-50 år yngre än dem och min uppfostran ser uppenbart annorlunda ut mot deras. Jag själv skulle aldrig ens komma på tanken att säga något på det sättet som de gjorde, och jag tror inte många andra som är ur min generation skulle göra det heller. Det här betyder att världen är på väg i rätt riktning och att rasisterna sakta men säkert blir färre. För idag är det inte okej att säga sådana saker öppet som det var förr, och det är fantastiskt. Alla är vi av lika värde och så ska det förbli.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *