Att tänka på när du ska köpa kostym

Okej hörni, visst, jag är ingen kille, och kanske är det inte många som detta riktar sig till eftersom många av mina läsare är tjejer. Dock, för er killar som är inne och kikar här ibland så ska jag nu ge er några tips att tänka på när ni köper er en ny kostym!

? Det första du måste göra är att identifiera ditt behov. Vad ska du egentligen ha den här kostymen till? Bröllop, begravning, på jobbet eller på en sommarfest? När du vet det kan du börja ditt sökande efter den rätta kostymen, samt då för att veta vad du kan matcha till, om du ska ha sneakers eller finskor, t-shirts eller skjortor.

? Budget. Har du koll på hur mycket du kan lägga på din kostym så att du inte står där med din drömkostym och inte har råd? Kolla upp detta för att senare titta på kostymerna inom din prisklass.

? Visst, de i butiken du går till för att köpa kostym har (förhoppningsvis) koll på läget, men utan din input och åsikt kommer du inte komma hem nöjd, utan med största sannolikhet kommer du vara osäker och förvirrad om du verkligen gjort rätt. Det bästa du kan göra innan du bestämmer dig helt för vad du ska ha är därför att researcha. Googla, kolla på bilder från tidningar, NK’s senaste trendspaningar.. Kolla runt och leta efter vad det är du gillar och inte gillar. Något du mer kan göra är att kolla vilken typ av kropp du har så att du då vet om du kanske ska köra på högmidjade byxor eller inte, och vilka färg-koordinationer du ska gå efter. Enfärgat, rutigt, kritstreck eller hundtandsmönstrat? Tweed, kashmir, bomull, linne eller japansk nylon? Om du är blek i hyn kanske du ska satsa på en varm ton, är du mörk kanske en ljusare och har du en olivtonad hy kanske du ska gå mot det gröna? Vad vet jag, kolla det först så du tar den färg som verkligen passar DIG. Det kommer definitivt se mycket snyggare ut då. 

? Det kanske inte låter som att det är viktigt, men att köpa en kostym är en investering, så det är inget du går och köper över en natt. Dels för priset, men dels för att det inte är en t-shirt du köper. Du köper ett set som ska passa din kroppstyp och kanske därför behöver den sys in just för dig. Våga därför ta hjälp av de som kan så att de kan ge dig råd. Kanske kommer de med toppen-förslag som du själv inte ens tänkt på?

? När du nu bestämt dig för vilken typ av kostym du ska köpa så är det dags för detaljer. Här kan snacket om slag dyka upp, så se till att du har funderat även på detta när du ska köpa din kostym. Det finns fyra olika kavajslag, varav den trubbiga som är den vanligaste varianten, spetsiga som är standard på dubbelknäppt kavaj, schalslag som är vanlig på smoking och rullande slag som är rundpressade slag där man lämnar översta knappen öppen och låter insidan av kavajen bilda slagen en vit ovanför mellersta knappen.

Knappar. Dubbelknäppt blir automatiskt mer formellt medan enkelknäppt med två eller tre knappar är det mest klassiska. Fyra knappar är mer extremt. Kom dock ihåg att den nedersta knappen ska aldrig vara knäppt.

Fickorna. En kavaj ska ha minst två fickor och en bröstficka, de nedre bör dessutom ha lock om du inte vill att det ska se informellt ut, då kan man köra utan lock. Sprätta för Guds skull inte upp sömmen på fickorna då det finns en risk att kavajens fall försämras. Ska du förvara något i din kavaj så är enda fickan till för detta innerfickan.

? När du bestämt din kostym och allt är klart så är det dags för finjusteringarna. Det är här det börjas sy om och fixas till så att kostymen verkligen passar din och bara din kropp. Försök inte gå utefter modet eller att du ska se smalare ut med stora byxor eller tvärtom. Snyggast är när den är sydd för dig, försök istället att leva upp den form på kroppen du har med en perfekt sydd kostym. Självförtroende är ju trots allt det som höjer upp kostymen till det snyggaste.

Källan för den lilla extra hjälpen är givetvis Café

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *