Fråga och svar

Hej Alicia! Jag har följt din blogg under flera år och vet därför att du varit tillsammans med en hel del killar sen du började. Tror du kan ha ett ganska så bra svar på min fråga som jag har till dig. Hur kommer man över ett breakup?

Två bilder från mitt i natten på Mallis med god mat.

Via god mat, vad annars? Nej skämt-å-sido. Jag har faktiskt väntat på att svara på denna fråga med mening för att jag inte är någon utsedd ”romantisk guru”. Jag är jag, och jag hoppas du förstår när jag skriver att det är MINA sätt att komma över någon. Jag lovar inte att mina sätt kommer att vara lösningen på ditt problem, men kanske får du ut något av det i alla fall.

För det första tycker jag det viktigaste är att ge det tid. Det finns inget sätt att inte vara ledsen på. När du vant dig vid någon så är det verkligen jobbigt att säga hej då till en livskamrat och det måste man sörja vare sig man vill eller inte. Man väljer dock själv hur fort man vill sörja det och hur hårt man vill att det ska vara. Kanske sörjer du lite grann på håll en längre tid, eller så tar du det direkt som en bomb och låter det göra ont i några veckor för att sen kunna gå ut och säga att ”nej, det känns faktiskt okej nu”.

Vad jag märkt på mig själv när jag varit med om breakups är att det första jag gör är att stänga in mig ett par dagar. Jag vill inte prata med någon om det inte är någo som hängt med hela tiden och som förstår. Ingen som säger ”vad tråkigt det måste kännas jobbigt” eller ”finns här för dig”, det finns inte att någon ska få säga så. Jag vill läsa långa texter från vänner som berättar hur kul allt kommer bli, men inte nu, för nu ska du sörja, du kan inte gå ut och festa än, det kommer göra att du känner dig ännu mer ensam – vilket leder mig vidare till just alkohol-delen.

Många, framför allt killar, brukar ofta kunna gå ut och festa det första det gör och ”fira att de är fria”. Ha skitkul med polarna, för att glömma bort i stunden och flytta fram problemet så pass att när exet nästan själv gått igenom hela sin sörjeprocess och börjar repa sig, lägga upp glada bilder på Instagram osv, då brukar killen kunna komma på sig hur ensam han är. Ångra sig kanske och inse att det inte var så roligt på andra sidan stängslet som han hade trott.

Med det vill jag säga att det finns två sätt att sörja. Tjejer tar ofta tag i det direkt, blir dramatiska och ledsna redan från start så att de kan ha kul sen och släppa det relativt fort. Man ser faktiskt i statistik att för tjejer att släppa en kille tar det ungefär 1 månad för att det värsta ska gå över i de flesta fallen. För en kille däremot kan detta upp mot ett år eftersom han till stor risk flyttar fram sörjeprocessen så länge med hjälp av bl.a polarna men kanske också nya tjejer. Att det alltid är killen vs tjejen som gör något av dessa är inte helt 100, men vad man kan se är att om den ena sörjer på det ena sättet så sörjer den andra till 100% på det andra sättet.

Jag själv gör någon blandning. Ledsen först, och sen går jag ut och börjar om ganska snabbt även om jag fortfarande är lite ledsen, men då har det värsta släppt. Jag hittar gärna någon att ersätta exet med. Någon att skriva med och tänka på för att inte känna mig ensam. Det gör att jag har kul och inser att det finns andra än den där killen, samtidigt som jag tar det i min egen takt eftersom jag kanske inte väljer att gå in i något helhjärtat eller ligga med allt jag ser. Jag avvaktar tror jag, tar det lugnt på mitt eget sätt typ.

Känns det som du fick ut något av mitt svar? Hoppas verkligen det och att det inte var alltför luddigt.. Puss

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *